Leerlingen coachen in burgerschapscompetenties veronderstelt ook samenwerking met organisaties buiten de school. Vrijwilligerswerk in al zijn verschillende facetten kan ook binnen OKAN een optie zijn om zich te enerzijds te engageren in de (lokale) gemeenschap en anderzijds om beroepsmogelijkheden en dromen te verkennen. Vrijwilligerswerk buiten de school kan ook leiden tot heel wat extra leerkansen op vlak van taal in een authentieke context.

Meer informatie over vrijwilligerswerk en de vrijwilligerswet kan je vinden op: https://vrijwilligerswerk.be.

Er bestaan verschillende organisaties waarbij leerlingen zich kunnen aansluiten.

  • Refu interim specialiseert zich in vrijwilligerswerk en nieuwkomers. Ook OKAN-jongeren zijn er erg welkom (voorlopig enkel in Gent). OP hun website vind je ook youtubefilmpjes met uitleg over wat vrijwilligerswerk inhoudt in het Spaans, Frans, Arabisch, Engels, Dari, Pashtu, Russisch, Tigrinya en Farsi (https://www.youtube.com/channel/UCjHaqX_3u0q96tU8gMDvG5A).
  • Give a day specialiseert zich o.a. in het matchen van vrijwilligers en organisaties. Op hun online platform kunnen ook OKAN-leerlingen op verkenning naar mogelijke opties voor vrijwilligerswerk. (Tip: leerlingen die zich inschrijven en registeren op het platform werken o.a. aan sollicitatievaardigheden).
Ga naar website Refu Interim
Ga naar de website Give a day