The Island of All Together is een korte documentaire waarin onbekenden op het Griekse eiland Lesbos met elkaar in gesprek gaan. De gesprekspartners zijn enerzijds vluchtelingen en anderzijds toeristen.

Elke zomer reizen vele Europese toeristen naar het Griekse eiland Lesbos voor een zonnige vakantie. Tegelijkertijd maakten in 2015 en 2016 duizenden vluchtelingen vanuit Turkije de oversteek naar het eiland om een veilig heenkomen te zoeken binnen de Europese Unie. Filmmakers Philip Brink en Marieke van der Velden nodigden toeristen en vluchtelingen uit om met elkaar in gesprek te gaan. Zittend op een bankje in het park of uitkijkend over de zee ontstonden er gesprekken over thuis, oorlog, liefde, auto’s en en muziek. De documentaire (23 min) laat op ontroerende wijze zien wat er gebeurt als we de tijd nemen om mét elkaar te praten in plaats van over elkaar.

Op de website kan je naast de documentaire ook ‘gesprekskaartjes’ terugvinden om zelf aan de slag te gaan in de klas en op school. Er zitten ook gesprekskaartjes voor kinderen tussen. De vraag op de kaartjes wordt gesteld in 4 talen (Nederlands, Engels, Duits en Arabisch). Je kan de kaartjes downloaden of zelf gesprekskaartjes maken.

Deze documentaire kan een startpunt zijn om binnen het leerpad aan de slag te gaan in de hoofdcompetentie Communiceren als Duurzaam samenleven (en zelfs Filosoferen). Uiteraard is de nodige gevoeligheid en vrije keuze voor leerlingen om eigen verhalen al dan niet te delen aan de orde om met dit thema in de klas aan de slag te gaan.

Ga naar de website